Во последните недели е регистрирано намалување на бројот на заболени од Ковид-инфекција.

Зимата носи голем број на сезонски заболувања, главно поврзани со предизвиците на студот, мразот и снегот. Условите за ширење на инфекциите постојат во текот на целата година, но се влошуваат во постудените месеци бидејќи времето создава услови кои ја хранат инфекцијата – да се биде во затворен простор со повеќе можности за меѓусебна размена на микроби.

Светската здравствена организација апелираше до населението во Европа да внимава пред зимата поради зголемениот број на заразени со корона вирусот и сезонскиот грип.

„Ова не е време за опуштање“, рече регионалниот директор на СЗО за Европа, Ханс Клуге.

Advertisement

На почетокот на есента, европскиот континент, кој опфаќа 53 земји, заедно со некои земји од Централна Азија, повторно е епицентар на пандемијата на корона вирусот, а во исто време е забележан и пораст на заболените од сезонски грип.

„Вакцинирањето останува едно од нашите најефикасни алатки против грипот и корона вирусот“, рече Клуге.

Сезонскиот грип пристигна малку порано годинава – првиот случај е регистриран на почетокот на ноември, додека претходните години првите случаи обично се случувале најмалку еден месец подоцна, покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје д-р Милан. Јовановиќ Батут.

Третата година од пандемијата на корона вирусот го донесе третиот судир на Ковид со сезонски грип.

Во претходните денови секојдневно се регистрираа над 600 нови случаи на корона вирус.

Како да разликувате корона вирус и грип?

Тешко. Грипот е вирусно заболување на дишните органи, се наведува на веб-страницата на Институтот Батут.

Со сезонски грип може да поминат еден до три дена од моментот на инфекција до појавата на симптомите.

Температурата на заразените може да биде повисока од 40 степени Целзиусови, особено во првите три дена по инфекцијата, а вообичаено е да остане покачена четири до шест дена.

Вообичаени симптоми на грип се треска, малаксаност, главоболка, болки во мускулите и зглобовите, кашлица, воспалено грло, зголемено лачење од носот и може да бидат многу слични на показателите за инфекција со корона вирусот, се наведува на веб-страницата на Институтот за јавна Здравје во Белград .

Првите видови на корона вирусот може да се препознаат по трите најчести симптоми: честа кашлица, треска или висока температура и губење на чувството за мирис и вкус.

Со продолжувањето на пандемијата и појавата на нови видови на вирусот, експертите утврдија уште неколку показатели за инфекција, кои можат да бидат многу слични на другите респираторни инфекции, како што се слабост, болки во мускулите, главоболка, затнат нос или секреција на слуз, болки во грлото и губење на апетит.

Податоците собрани преку апликацијата ZOE covid симптоми покажаа дека овие појави во претходниот период биле уште почести кај заразените од првичните три симптоми – 83 отсто од нив се жалеле на течење на носот, 71 отсто на замор, 69 на болно грло. , ист процент на главоболки и 68 проценти од нив до кивање.

Единствениот сигурен начин да се уверите дали сте се заразиле со корона вирус или сезонски грип е тестот за КОВИД, пишува УНИЦЕФ.

Како да се заштитите?

Четири основни мерки за спречување на ризикот од инфекција со корона вирусот:

  • често миење раце со сапун
  • покривање на устата и носот со марамче или свиткан лакт при кашлање и кивање
  • избегнување близок контакт со заразениот
  • контактирање на лекар во случај на најчести симптоми на ковид
Advertisement