Министерот Синиша Мали зборуваше за новиот систем на е-фискализација.

Од 1 мај тековната година ќе биде пуштен во употреба нов систем за е-фискализација, со кој фактурата ќе може да се скенира преку QR код за да се утврди дали е валидна.

Министерот Синиша Мали во посета на утринскиот Дневник на РТС зборуваше за новиот систем на е-фискализација.

-И уште нешто, граѓаните подобро да разберат. Нема потреба некој во угостителскиот објект да ве праша „Дали сакате да платите во готово или со картичка“, па на вас, господа, да ми ја дадете сметката. А како ќе платам зависи од мене – вели Синиша Мали.

Advertisement

Тој додава дека со тоа се намалува можноста за „даночно затајување преку некој дупликат софтвер“.

Доколку келнерот, пак, ви го постави тоа „фамозно прашање“, министерот за финансии вели дека нема право на тоа.

– Немате право да ме прашувате тоа, ве молам да ми дадете фискална сметка и врз основа на тоа (во зависност од тоа колку чини се) ќе донесам одлука како ќе платам – тоа е одговорот што клиент може да даде, вели Мали.

– Ова е голема промена во Србија – рече Мали.

Од 1 мај ќе стартуваат електронските фактури, потсетува министерот Мали.

Advertisement