Важен датум во календарот на нашата Црква
Православна црква денеска слави Светиот маченик Вавила. Свети Вавила бил патријарх на Антиохија и на целиот Исток во периодот од 237-253 година. Во православната црква се споменува како свет маченик, кој пострада од гонењето на царот Декиј Трајан.

Според легендата од животот на Вавило, тој за време на еден пагански празник го спречил Антиохискиот цар Нумеријан да влезе во христијанскиот храм за време на Литургијата што ја служел. После тоа, царот наредил да се запали црквата во која се одржувала литургијата, а Бавила бил уапсен.

Кога го одведоа на сослушување, тој призна дека е христијанин , иако тоа беше строго забрането во тоа време. По таа исповед, Бабела бил врзан со окови и го терале низ градот како окови, принудувајќи го да се поклонува на паганските божества и да се откаже од својата вера во Исус Христос.

Свети Вавила бил обесен на дрво и измачуван од оган, а на крајот царот наредил да му ја отсечат главата. Тој беше погребан заедно со неговите ученици кои исто така умреа за својата вера.

Advertisement

Православна црква денеска го одбележува споменот на Светиот пророк Мојсеј Видетел, Свети Петар Дабробосански, како и на преподобниот Стефан Троношки.

Advertisement