МПЦ и верниците денеска слават празник посветен на Евлампиј и Евлампија. Тие беа брат и сестра со благородничко потекло, домородци од градот Никомидија. Нивното мачеништво, љубовта и посветеноста што ја покажаа еден на друг и денес се слават како примери на најголемите христијански доблести.

Според традицијата, нивните страдања се случиле за време на прогонството на христијаните, во времето на императорот Максимилијан. Евлампиј и Евлампија, заедно со другите верници, се повлекле пред овие неволји, криејќи се во ридовите и пештерите.

За време на летот, се вели во приказната, Евлампиј бил испратен во градот покрај кој минувале да купи леб. Влегувајќи во градот, Евлампиј видел закована над портата царска наредба да се прогонуваат и убиваат христијаните. Кога го прочитал, младиот човек се насмеал, а потоа го симнал од ѕидот и го скинал. Поради ова веднаш бил фатен.

Поради неговото благородно потекло, на Евлампиј најпрво му било понудено да се одрече од Бога, но кога тој одбил, бил изложен на мачење. Чуварите на затворот му направиле рани по телото со палки и метален алат, го ставиле на железна столица, го ослепиле, но младиот сето тоа го издржал и преживеал.

Advertisement

Во еден момент, Евлампиј ветил дека ќе се одрече од Христа и ќе биде одведен во пагански храм. Според христијанската традиција, таму, само со силата на својата вера, тој ја соборил и искршил статуата на Марс на безброј парчиња.

Слушајќи дека нејзиниот брат е во маки, Евлампија дошла во градот и се предала, барајќи и таа да загине заедно со Евлампија. Судијата наредил да ја обесат за коса и да ја претепаат, а потоа и двајцата биле фрлени во котел со топла вода, а потоа во врела рерна. Сепак, братот и сестрата го преживеале сето тоа.

Конечно, не знаејќи што да прави со нив, наредил да ги погубат со отсекување на нивните глави. Евлампиј сам, достоинствен, ја положил главата на трупецот, а неговата сестра умрела пред вистинското погубување.

Поради нивната храброст и храброст, христијаните ги прогласија братот и сестрата за светци. Се верува дека денес Бог ги штити сите оние кои се борат да ги заштитат послабите од себе и остануваат верни на своите убедувања дури и ако се соочени со најголемите искушенија.

Света Евлампија се смета за заштитник на браќата и сестрите ширум светот. Сите кои ја сакаат нејзината наклонетост на овој ден треба да им покажат на своите сакани колку значат и колку ги сакаат со подарок или некое мало внимание.

Advertisement