Сè поголем број луѓе го имаат овој проблем

Ракувањето порано најмногу се поврзуваше со постарата популација, но често тоа е проблем и за помладите. Тоа може да биде предизвикано само од вишок кофеин или замор.

Тремор се јавува и како резултат на некои лекови или недостаток на витамини. Треперењето може да биде предизвикано од стрес, анксиозност, висок крвен притисок и некои други здравствени проблеми.

Сепак, постои и поопасна страна на овој проблем. Често може да биде показател за Паркинсонова болест, труење со метал, зголемена работа на тироидната жлезда. Сепак, најдобро е да се консултирате со лекар и да видите дали вие сте причина за ова или нешто друго.

Advertisement

За почеток, исфрлете го кофеинот, не само во кафето, туку и во чајот или некои безалкохолни пијалоци, па дури и во чоколадото. Имајте на ум дека прекинот не треба да биде премногу радикален, бидејќи воздржувањето од кофеин може да предизвика тремор.

Витаминот Б12 е клучен за здрав нервен систем, па затоа е многу важно да имате доволно месо, млеко и јајца во вашата исхрана. За здравјето на целиот организам најдобра е медитеранската исхрана со многу овошје, зеленчук, житарки, месо и здрави масти како маслиновото масло.

Што се однесува до вежбите, препорачливо е да работите со „анти-стрес“ топка. Едноставно стискајте го две до десет секунди, опуштете се и повторете десет пати, секогаш кога можете во текот на денот. Квалитетот и добриот сон се исто така важни.

Advertisement