Македонската православна црква и нејзините верници денеска ја слават светата маченичка Аријадна. Аријадна е христијанска светица од 2 век. Таа беше заштитничка на угнетените и угнетените.

Според народната традиција, на многу млада возраст станала робинка на господарот, а како единствена христијанка во околината се соочила со многу неволји.

Откако му се роди син на господарот, тој им нареди на идолите да им принесе голема жртва и ги зеде сите свои робови со себе во нивните храмови. Аријадна одби да оди, што го налути нејзиниот господар.

По тешка тортура, таа била пуштена од занданата на улица. Сепак, господарот повторно ја прашал. Кога Аријадна ги видела своите гонители, се молела на Бога да ја заштити. Се отвори голема карпа пред неа и таа се сокри во неа. Ова ги збунило гонителите, а набрзо настанала расправија дали треба или не да се обидат да влезат во карпата. Избила тепачка и гонителите меѓусебно се убиле.

Advertisement

После тоа се појавило верувањето дека Аријадна сè уште се моли на Бога за сите понижени и немоќни да ги заштити од нивните непријатели. Затоа денес треба да се молиме за здравјето и благодатта на овој светител.

Advertisement