Исклучително е јако и омилено кафе на многу луѓе

Се прави под висок притисок на вода и е многу погуст од другите видови кафе. Содржи висока содржина на кофеин на кој секој може различно да реагира.

Еспресото е вид на кафе кое има огромна концентрација на суспендирани растворливи материи во споредба со другите кафиња.

Припаѓа на „потешкото“ кафе, па може да предизвика сериозни стомачни проблеми кај некои луѓе, забрзано чукање на срцето, несоница „

Advertisement

Содржи органски соединенија дитерпен, што кај некои луѓе може негативно да влијае на работата на срцето. Една шолја нефилтрирано кафе содржи 30 пати повеќе дитерпени од истото количество филтрирано кафе.

Студија од април 2020 година, објавена во European Journal of Preventive Cardiology, наведува дека пиењето нефилтрирано кафе е поврзано со фактори на ризик кога станува збор за болести на кардиоваскуларниот систем.

Истражувањата покажаа дека кафето, како и еспресото, може да го зголеми нивото на ЛДЛ на лошиот холестерол.

Една шолја нефилтрирано кафе содржи 30 пати повеќе дитерпени од истото количество филтрирано кафе, според издавањето на Харвард здравје. Повисоките нивоа на холестерол се поврзани со срцеви и мозочни удари.

Кофеинот делува како стимуланс и понекогаш може да го зголеми крвниот притисок и да предизвика нервоза, палпитации и несоница.

Сепак, тој има и свои предности:

Се верува дека го подобрува мозокот и ги подобрува когнитивните способности. Често, некои луѓе се чувствуваат повнимателно и имаат поголем степен на внимание по една шолја од ова кафе, па полесно им е да бидат фокусирани на обврските.

Кофеинот го стимулира нервниот систем, се верува дека влијае на подобра меморија. Студијата објавена во списанието Nature Neuroscience во 2014 година нагласува дека кофеинот може да влијае на консолидацијата на меморијата или на процесот со кој мозокот создава долгорочни сеќавања, пишува eklinika.telegraf.rs .

Совет е да се пие еспресо полека и во мали голтки.

Advertisement