На денешен ден се празнуваат апостолите Петар, Андреј, Јаков Заведеев, Јован, Филип, Вартоломеј, Тома, Матеј, Јаков Алфеј, Тадеј, Симон Зилот, Матија и Павле.

И покрај тоа што секој од 12-те апостоли има свој ден кога се слави, црквата го означила Денот на Свети Павле како празник на сите апостоли, а со нив и на Павле .

Сите апостоли, освен Јован, беа маченички.

Петар бил распнат наопаку, Андреј бил распнат, Јаков Заведејев бил распнат, Филип бил распнат, Вартоломеј бил распнат, па извалкан и исечен, Тома бил прободен со пет копја, Матеј бил запален, Јаков Алфеј бил распнат на крстот, како и Тадеј, Симон Зилот, додека Матеј бил каменуван, па исечен до смрт, а Павле бил погубен.

Advertisement

Во црковната проповед за Павловдан се наведува дека е тешко да се расправа со безбожниците, како и да се разговара со безумните и да се убедува гневниот. Ако безбожноста, глупоста и злобата потекнуваат од незнаење, тоа незнаење е како бес, кој најбрзо го контролира милосрдието.

– Ако се расправаш со безбожникот на негов лут начин, го зголемуваш бесот на безбожноста. Ако му зборуваш со потсмев на безумен, темнината на глупоста се зголемува. Ако мислите да го убедите злобниот со гнев, уште повеќе го разгорувате огнот на злобата – нагласи тој во проповедта.

Кротото и благо дело е како вода до оган. Секогаш сеќавајте се на светите апостоли и нивниот успешен начин на постапување со луѓето. Ако те провоцира злиот, не те предизвикува човекот, туку ѓаволот.

Човекот е побожен по природа. Ако те навреди будала, не те навредува човекот туку ѓаволот.

Човекот е човек по природа.

Верувања и обичаи
Иако постојат многу народни обичаи поврзани со Петровден, вториот ден од тој празник, Денот на Павлов, важно е да се истакнат само неколку.

И покрај тоа што не е црвена буква, во некои региони овој празник се почитува како Петровден и ништо не се прави на полињата. Исто така, жените се воздржуваат од домашни работи како перење алишта, чистење итн.

Вообичаено е да се замесува и „петровача“, односно колач со јаболка, за Петровдан и за Павловдан.

Advertisement