Честопати несвесно им кажуваме некои зборови на децата и немаме поим колку лошо тие можат да влијаат на нив
Тие прават децата да се чувствуваат повредени и несигурни: НИКОГАШ не кажувајте им ги овие зборови

Кога несвесно кажуваме некои зборови, тие можат да предизвикаат гнев, бес кај децата и често да направат да се чувствуваат несигурно.

Меѓутоа, кои зборови често ги кажуваме несвесно, а кои штетно делуваат на најмладите?

“Побрзај!”

Advertisement

Вашиот покачен тон сигурно нема да ги мотивира децата. Ќе им создадете само дополнителен стрес и ќе ги налутите поради тоа што доцнат наутро. Наместо тоа, барајте потивки начини да ги забрзате работите. На пример, можете сето тоа да го претворите во забавна игра „кој оди прв“.

“Остави ме на мира”

На секој родител понекогаш му е потребен одмор, но со кажување на овие зборови ги оттргнувате децата од себе и им создавате чувство на недоверба и отфрленост.

Наместо тоа, замолете ги да играат додека го завршувате она што моментално го работите, а потоа посветете им се.
„Зошто не можеш да бидеш како твојот брат или сестра?

Природно е да се споредуваат вашите липања, но никогаш не треба да го правите тоа гласно. Ова создава нездрава конкуренција и ги поттикнува да развијат чувство дека не се доволно добри.
„Вежбајте до совршенство“

Совршено не постои. Во тоа треба прво да се убедите себеси, а потоа вашето дете. Со ваквите изјави му испраќате порака на детето дека не направило доволно.

Наместо тоа, објаснете им дека некои работи треба да се повторуваат многу пати за да станете одлични во нив. Исто така, пофалете ја нивната досегашна работа.
„Да ти помогнам“

Природно е да сакате да му го олесните патувањето на вашето дете. Без разлика дали се работи за изградба на кула од коцки или решавање на математички проблем. Со тоа само му правите услуга и ја поткопувате неговата независност.
„Јас сум на диета“

Доколку упорно ги нагласувате сопствените и туѓите физички карактеристики и зборувате за нив на негативен начин, големи се шансите вашето дете да развие негативна слика за сопственото тело. Наместо тоа, објаснете им дека сте решиле да се храните здраво бидејќи тоа е многу подобро за вас. Тој не мора да знае дека сте на диета.
“Немој да ми плачеш”

Така ја потценувате важноста на неговите чувства. Затоа децата би ги криеле своите емоции.

Објаснете му на детето дека разбирате зошто плаче и како да се справи со емоциите.
„Можев да го направам тоа кога бев на твоја возраст“

Сите тие се развиваат и созреваат со различни стапки. Затоа, не поставувајте премногу високи очекувања од вашето дете и не покажувајте разочарување ако не ги прави истите работи што сте ги правеле на нивна возраст.

Дајте им до знаење дека ги забележувате нивните напори и напредок и поттикнете ги да бидат уште подобри во она што добро го прават.

„Затоа што реков така.

Ова не е никаков аргумент и клише со кое никому ништо не сте докажале. Објаснете му на детето зошто сте донеле некои одлуки и какви се последиците доколку постапи поинаку.
“Лажеш”

Ако вашето дете навистина лажело, а вие имате докази за тоа, наместо да го напаѓате, обидете се да разберете зошто го направило тоа. Потоа започнете отворен дијалог за тоа зошто не е во ред да се лаже.

Advertisement