Со овој мал трик, алиштата ќе бидат светло бели

Дали знаевте дека црниот пипер ги отстранува дамките подобро од кој било детергент за перење? Иако звучи неверојатно, овој трик навистина функционира.

Имено, додека темната и шарена облека го губи својот сјај со секое перење, белата облека добива жолти или сиви дамки. Тоа е црниот пипер што ги отстранува.

Како функционира овој трик?

Advertisement

Истурете 1 лажица мелен пипер во барабанот и измијте ги алиштата на најниска температура. Бибер никогаш не треба да се истура со детергент, туку само во барабанот.

Црниот пипер делува во барабанот како „средство за мелење“ што ги отстранува остатоците од детергентот од конецот на ткаенината. Овие остатоци се причината зошто боите избледуваат со текот на времето, односно зошто облеката ја менува бојата.

Advertisement