Светската поп ѕвезда Џастин Бибер откри од што боледува и дека ситуацијата е многу сериозна

Пејачката им се обрати на фановите на Инстаграм и ги сподели деталите во шокантно видео. Имено, десната страна од лицето му била парализирана.

Бибер им открил на обожавателите дека му бил дијагностициран синдромот Ремзи-Хант.

Тој рече дека вирусот му фатил нерв во увото, што предизвикало парализа, а на видеото се гледа дека не можел да се движи или да трепне на едната страна од лицето.

Advertisement

Џастин им се извини на фановите и го привлече вниманието на фактот дека неговата ситуација е сериозна.

Што е Ремзи-Хант синдром?

Ремзи-Хант синдромот, познат и како окуларен зостер, е вирусна инфекција на геникулатниот ганглион на фацијалниот нерв што се јавува кога инфекцијата со херпес зостер влијае на фацијалниот нерв. Ремзи-Хант синдромот обично се поврзува со црвен осип и плускавци во увото или ушната школка, а понекогаш и на непцето или јазикот.

Херпес зостер е предизвикан од реактивирање на инфекција со вирусот варичела зостер. Фактори кои влијаат на појавата на оваа состојба се старост, ХИВ инфекција, малигни заболувања, имуносупресивна терапија, тежок психички или физички напор.

Покрај болниот херпес зостер осип, синдромот Ремзи-Хант може да доведе до парализа на лицето и губење на слухот во заболеното уво. Така, вирусот го инфицира фацијалниот нерв, кој ги инервира и ги контролира мускулите на лицето.

Advertisement