Растенијата во затворен простор го облагородуваат секој простор и го прават пожив, поприроден, поубав, а едно од омилените растенија е спатифилумот, попознат по името „женска среќа“.

Според верувањата, спатифилумот е показател за женската среќа, привлекува добра енергија, разбирање, љубов меѓу партнерите во домот, го чисти од негативните вибрации, но и внесува нова љубов во животот за осамените срца. Исто така, се верува дека цветот носи посебна среќа во домот, а што треба да се направи за да процвета?

Цветот на ова прекрасно растение е бел, нежен и елегантен и се издвојува меѓу масата на тропски зелени листови спатифилум. За да цвета, важно е растението редовно да се пресадува. Ако не се пресадува редовно, речиси секоја година „женската среќа“ старее и престанува да цвета. Возрасно растение мора да се пресади со делење на корените.

За да може растението обилно да цвета, при пресадувањето му треба нова, свежа, хранлива почва со биохумус. Старата почва не обезбедува соодветна количина на корисни елементи кои се неопходни за обилно цветање.

Advertisement

„Женската среќа“ сака многу светло осветлување. Најдоброто место за поставување на тенџере со spathiphyllum е на или во близина на прозорецот.

Пожелно е тоа да биде јужна или источна страна. Не го засадувајте во големо саксија, бидејќи коренот сака да биде „набиен“. Ова е растение што сака влага. Ако во просторијата има сув воздух, тој ќе потроши многу енергија за да преживее, а цветот нема да пукне. Затоа, проверете дали има доволна влажност на воздухот во просторијата.

И конечно, неопходната состојка е љубовта. Негувајте ја „женската среќа“ со многу љубов и таа сигурно ќе ви подари магичен бел цвет.

Advertisement