Во времето на црковните превирања предизвикани од иконоборската ерес, овој благочестив човек Теофилакт дошол од источните провинции во Цариград и се спријателувал со големиот светител на Црквата, свети Тарасиј, кој тогаш сè уште бил лаик и прв советник на царот.

Кога умре царот Лав Копронимос иконоборец, а неговиот син Константин стана цар со мајка му Ирина, патријархот Павле, наречен Милостив, доброволно се откажа од патријаршискиот престол, а на негово место за патријарх беше избран свети Тарасиј, кој го свика Седмиот вселенски собор и осуда. иконоборната ерес.

Тогаш блажениот Теофилакт заедно со свети Михаил Синадски, откажувајќи се од светот, го примиле монашкиот чин, а свети Тарасиј ги испратил во манастир на брегот на Црното Море.

И таму, стремејќи се во монашки подвизи, покажаа голем успех во добродетелите, и стекнаа голема слобода во молитвите кон Бога. Едно лето, за време на силните горештини и сушата, кога многу страдаа без вода, се помолија на Бога и направија сув бакарен сад да истури доволно вода. Затоа што Господ ја исполнува волјата на оние кои се бојат од Него и одговара на нивните молитви.

Advertisement

И ова чудо беше слично на она древно чудо во пустината кога Бог му изнесе вода од камен на жедниот Израел, а другото, кога Сампсон, умирајќи од жед, извади извор на жива вода од сувата коска на магаре. вилицата.

Бидејќи добродетелниот живот на овие преподобни отци светеше како најсветла ѕвезда, пресветиот патријарх Тарасиј ги најде достојни за висок епископски чин: го освети Михаил за епископ Синадски и дело во Синада, а го благослови Теофилакт за епископ Никомидиски и дело во Никомидија.

А колку свети Теофилакт се грижел за разумното стадо Христово во Никомидија, сведочат божествените храмови, болници и угостителски куќи што ги градел и неизмерната милостина што секојдневно ја давал.

А тој самиот им служел на болните, слепите, сакатите и немоќните. И посетувајќи ги сиропиталиштата и градските улици, носел сад со топла вода, и каде што нашол лепрозни, со свои раце ги миел и чистел нивните рани и не се гадил од послужувањето.

Тогаш од овој живот се упокои пресветиот Тарасиј, а цариградскиот патријаршиски трон го зазеде мудриот Никифор. А малку подоцна на царскиот престол го зазеде Лав Ерменецот, кој беше иконоборец и како таков повторно крена цела бура во Христовата црква.

Неговата Светост Патријархот Никифор ги повика избраните протоереите: Емилијан Кизиски, Ефтимиј Сардски, Јосиф Солунски, Евдоксиј Аморејски, Михаил Синадекаски и овој блажен Теофилакт Никомидиски. И со нив отиде кај злобниот цар.

А овие свети отци, повикувајќи се на докази од Светото Писмо, го советувале царот да не создава забуна во Христовата Црква со обновување на иконоборната ерес, која ја проколнал Седмиот вселенски собор. Но, тие не можеа да го посоветуваат безумниот цар, кој дишеше против нив со змиски отров, гнев и гнев.

А кога светите отци замолкнаа, блажениот Теофилакт му рече на царот: Знам дека не се грижиш за долготрпеливоста Божја, и не работиш за своето спасение, и се противиш на древното предание на светите отци, и создавате конфузија во Црквата. Но, знај, лут убиен ќе ти налета одеднаш, и неочекувана опасност како бура, за да не најдеш кој да те избави од неа.

Кога го слушна тоа, царот многу се налути и ги избрка сите од срам. И тој донесе одлука и ги испрати да ги затворат на разни места: пресветиот патријарх Никифор на островот Проконис, свети Михаил, епископ Синадиски, во Евдокија, другите на други места и свети Теофилакт Никомидиски во градот. на Стровил, крајбрежна тврдина во провинцијата Кивереот.

И таму Христовиот исповедник и голем приврзаник на верата помина триесет години поднесувајќи многу маки и злоупотреби, каде што му се предаде на Господа, околу 845 година.

Тогаш царот Лав Ерменецот умре од лута и ненадејна смрт, како што пророкуваше светителот. И умре на Божиќ во црквата: војниците го покосија со меч. По ова биле иконоборците на царот: Михаило, наречен Валвос, потоа Теофил, син на Михаилов. Кога завршија, на царскиот престол се искачи царицата Теодора и нејзиниот син Михаил, а на патријаршискиот престол свети Методиј.

И тогаш беззаконската ерес целосно пропаѓа, а православието свети. Тогаш чесното тело на нашиот преподобен отец Теофилакт беше пренесено од затвор во Никомидија и положено во Никомидијанската црква, која ја изгради во чест и слава на Христос, нашиот Бог.

На овој ден луѓето одат во црква и се молат за здравје на себе и на своите ближни, бидејќи веруваат во чудата на свети Теофилакт.

Advertisement