Реакциите беа поделени, а мислењето на докторот е дека сепак треба да се избегнува…

Една жена откри на TikTok дека и дозволува на својата пријателка да го дои нејзиното дете, заработувајќи мешавина од пофалби и презир од заедницата на TikTok и експертите за педијатриско здравје.

Креаторот на содржина @gregariously_grace во неделата објави видео од нејзината пријателка како дои додека таа седи до неа на креветот, пишувајќи: „Откако ќе испиете неколку пијачки, оставете ја вашата пријателка да го дои вашето бебе“.

Грејс, која има повеќе од 106.000 следбеници на платформата, собра повеќе од 1,4 милиони прегледи на оригиналното видео од понеделник наутро.

Advertisement

Откако едно лице коментираше: „Не разбирам, зошто другарка ти го дои вашето дете? Можете да пиете и да се храните во исто време, објави Грејс со придружно објаснувачко видео кое има повеќе од 320.000 прегледи.

Таа раскажа како нејзината другарка има 7-месечно бебе, кое е надвор од државата за викенд.

– И дозволив да го дои за да го зајакнам неговиот имунолошки систем, но и да си олеснам себеси. Апсолутно е во ред да пиете и да доите, ако се чувствувате доволно трезвени за да возите, можете да доите. И верувам, таа и онака го дои своето дете – напиша таа.

Корисниците на TikTok беа растргнати за тоа што да направат од ситуацијата.

  • Не, моето бебе е поважно од пијалокот – рекла една мајка,
  • Никогаш не би сакала некој друг да го храни моето бебе. Претпоставувам дека сум љубоморна мама – коментирала друга
  • Сепак, некои беа повеќе поддржувачи.
  • Кога велат дека треба село… на тоа мислат – објави друга мајка.
  • Ова е најубавиот гест досега – додал некој друг.
  • Леле, изненадена сум колку луѓе го поддржуваат ова, не сум сигурен дека би бил воодушевена, но искрено… – напишал еден шокиран коментатор.

Споделувањето млеко има свои ризици

Во меѓувреме, неодамнешното истражување на 650 мајки од страна на Американската академија за педијатрија (ААП) покажа дека повеќе од 50 проценти не се загрижени за безбедноста на споделувањето мајчино млеко.

Сепак, ААП ја обесхрабрува употребата на неформално споделено мајчино млеко, наведувајќи го ризикот од ширење на болеста, како и потенцијалната изложеност на детето на лекови, алкохол, дрога или други загадувачи.

Според истражувачите, жените треба само да го заменат мајчиното млеко со формула или да користат донорско млеко што доаѓа од сертифицирана банка за млеко.

ПОГЛЕДНЕТЕ ГО ВИДЕОТО ТУКА И КАЖЕТЕ Кој е вашиот коментар СПОДЕЛЕТЕ СО НАС!

Advertisement