Светски познатиот психолог Михаил Лабковски има теорија: во животот треба да го правите само она што го сакате ! A еве како и да го постигнете тоа

Книгата на психологот Михаил Лабковски „Сакам и посакувам: прифати се, сакај го животот и биди среќен“ е објавена во над милион примероци.

Ви пренесуваме отрезнувачки цитати од овој врвен психолог:

„Прифатете се себеси цели, не сте мртовец на масата на месар, затоа изберете само вкусни парчиња“.

Advertisement

„Луѓето не се сакаат бидејќи се скромни. Ова ја влошува ситуацијата. Ќе бидете никој и ништо за партнер ако не можете да кажете за себе кои сте, што сте и што сакате”.

„Никогаш не треба да се дружите со оженети мажи. На оженет маж не му треба жена, тој веќе ја има дома“.

„Никому не му треба некој што не си треба себеси! Едноставно е: тој е – таков каков што е. А вие сте, такви какви што сте. Или се чувствувате добро заедно или мора да раскинете. Уште подобро е да го направите пред да подигнете хипотека и имате три деца“.

„Љубовта не бара жртви. Ако тоа го бара некој од вас, тогаш тоа дефинитивно не е ваша приказна. Нема цел поради кој да вреди да се издржи нешто во врската“

„Што се однесува до младите, успешни и убави жени кои не можат да најдат партнер затоа што наводно имаат високи стандарди – тоа е само страв од врска!

„Кога жената вели: „Сакав“, тоа често не е љубовна приказна. Ова е приказна за дилер кој и го дава страдањето што и треба. А здравата љубов се плете од тоа колку си среќен“.

„За невротичен – големата љубов започнува со тоа што момчето или девојката не се јавуваат на другата личност веднаш по состанокот или едноставно „исчезнуваат“! Тоа не е здрав почеток на врска – запомнете!

„Нормален човек не продолжува врска во која нема почит. Сепак, нормален човек нема да иницира таков однос“.

„Важно е да не правиш чекори кон личност која не прави чекори кон тебе. Само така можеш да се понижиш!“

„Сопружниците во семејството се среќни еден за друг. Ако човек не гледа среќа во другиот, туку само некој што врши функција, тогаш тоа е целта“.

„Секоја жена – и тоа го нагласувам – секоја жена која седи дома со години и се грижи само за домаќинството и децата, се понижува себеси. Тоа е неизбежно. И забелешка: мажот на почетокот не инсистираше на ништо, оваа жена радосно, плескајќи со рацете, реши да остане дома“.

„Не треба да размислувате што се случува со мажите. Вие не сте нивната мајка и не сте нивниот лекар. Погледнете ја вашата чинија. Ако ви се допаѓа, земете ја. Ако не ви се допаѓа, здраво . Ако не ви се допаѓа како се однесува мажот, не барајте изговори за неговото однесување“.

„Ако цел живот нарачувате пица во блиското кафуле, а тој сака домашно готвење, не се задоволувајте со шпорет и не купувајте готвачи. Дали тој сака домашно готвење? Добро, нека ви готви нешто!“

„Не сум сретнала ниту една жена која мислела дека штиклите (особено во зима) се убави и практични. Колку повеќе го сервирате погледот „Види ме, убава сум, земете ме“, толку е поголема веројатноста дека вашата врска нема да биде она за што сонувавте“.

„Древните команданти велеа: „Прави што треба и дојди кога треба;“

Во суштина, препораките на Лабковски се дека секој треба прво да се грижи за себе, па потоа да не ги труе животите на другите. Тоа е како упатството во авионот: прво ставете ја маската за кислород на себе, а потоа на детето.

Advertisement