Денеска на небото над Ерусалим се појави Светиот Крст Господов.

На денешен ден на небото над Ерусалим, во деновите познати како Света Педесетница, во 9 часот наутро во 357 година се појави Светиот Крст Господов, денот кога неверниците престанаа да се сомневаат! Сите оние кои се сомневаа во Синот Божји со голем страв и восхит го гледаа тој небесен знак, кој светеше со неопислива светлина, посилен од сонцето.

Светиот крст се протегаше над Голгота сè до над Елеонската Гора, на петнаесет стадиуми од Голгота. Ширината на светиот крст одговараше на неговата должина. А убавината на Крстот беше како убавината на најубавото виножито, го привлекуваше сечие внимание. И сите ја напуштија работата, рачна или домашна, и излегувајќи од куќите со внимание и страв го гледаа тој прекрасен знак.

Причината за појавата на крстот е случајот со наследувањето на царскиот трон на Константин Велики од неговиот син Констанциј, кој бил докажан еретик. За разлика од него, сите граѓани на Ерусалим се упатиле кон црквата едногласно да го прослават името на Исус Христос.

Advertisement

Тогаш неверниците и еретиците, непријатели и богохулници на Христовото Божество, се исполнија со срам, гледајќи во појавата на Крстот таква голема божествена слава и сила на Господ Христос. И на тој начин, самата реалност сведочеше тогаш дека христијанската вера – вистинска, вистинска и побожна, и составена не од умни зборови на надворешната човечка мудрост, туку потврдена со откровение и силата на Светиот Дух, и посведочена со небесни знаци и чуда. .

Ова излагање беше причина за многумина да го прифатат Православието, да се покаат и да го добијат светото крштевање.

Според народните обичаи, треба да погледнете во небото во доцните вечерни часови, а ако видите четири ѕвезди, поставени така да формираат крст, желбата ќе ви се исполни. Исто така, денес треба да се воздржите од каква било женска работа, како шиење, везење…

Advertisement