Во однос на содржината на витамин Ц, кивито е далеку пред портокалот и ананасот. Освен тоа, богат е и со влакна кои се клучни за подобро дигестивно здравје и варење, а го содржи и ензимот актинидин кој исто така учествува во подобрувањето на овој важен процес во организмот, тврди руската докторка Елена Малишева, пишува Лепа и. Среќна.

Едно истражување во кое биле вклучени возрасни со хроничен запек покажа дека по еден месец консумирање две киви дневно, тие имале 23 отсто помалку проблеми со намалување на времето за варење за 15 часа. Односно, функцијата на нивните црева е подобрена двапати.

Киви

Лекарот потсети дека се смета дека имате запек или запек кога ги празните цревата помалку од три пати неделно. Овој проблем е многу чест и се верува дека околу 42 милиони луѓе во светот страдаат од него и дека почесто се јавува кај жените отколку кај мажите.

Advertisement

За да избегнете запек, многу е важно вашата исхрана да биде урамнотежена и разновидна.

Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

Advertisement