Во претстојната грејна сезона и во време кога цените на енергенсите растат особено е важно правилното користење на парното.

Но, многу малку луѓе знаат како да го постават греењето на вистинската температура и што всушност значат симболите на термостатот. Броевите и симболите имаат многу специфично значење, пишуваат германските медиуми.

Што навистина значи кога ќе го вклучите термостатот на пет? Дали тогаш просторијата се загрева особено брзо? Се разбира не!

Прилагодувањето на термостатот е дел од секојдневниот живот во есен и зима, но многумина забораваат дека регулаторот не е само прекинувач за вклучување/исклучување на греењето. Колку е поголем бројот на термостатот, толку е потопла просторијата.

Advertisement

Значењето на бројките на термостатот
Поголем број на термостатот претставува поголема топлина. И за многу специфична вредност. „Оваа нумеричка вага служи за ориентација“, објаснува VdZ – Форум за енергетска ефикасност во градежната технологија eV. „Повеќето термостати на радијаторите се поставени на таков начин што, под оптимални околности, се постигнува температура од 20 степени на третото ниво.

„Секое дополнително ниво ја зголемува собната температура за три до четири степени“, велат експертите. Ако го вклучите термостатот на највисоко ниво – т.е. петто ниво – просторијата се загрева на удобни 26 до 28 степени Целзиусови. Покрај бројките, често има два симболи на термостатот: сонце и снегулка.

„Симболот на сонцето означува основна поставеност од околу 20 степени“, велат експертите. „Тоа одговара на поставката на термостатот три“. Снегулката, пак, има функција на заштита од смрзнување. Температурата овде е околу шест степени Целзиусови. „Доколку станарите се отсутни во текот на зимата, ова осигурува дека собите не се ладат претерано и да се избегне оштетување од мраз“, велат тие.

Симболи на термостатот и нивното значење
Претпоставувајќи температурна разлика од четири степени Целзиусови помеѓу бројките, резултатот е како што следува:

  • Снегулка (*): 5 до 7 Целзиусови степени
  • 1 степен: 12 Целзиусови степени
  • 2 степен: 16 Целзиусови степени
  • 3 степен: 20 Целзиусови степени
  • Ниво 4: 24 Целзиусови степени
  • 5-ти степен: 28 Целзиусови степени

Обично има три цртички помеѓу броевите на термостатот. Секој од нив претставува температурна разлика од еден степен,

Advertisement