Нутриционистката Милка Раичевиќ и гастроентерологот проф. Д-р Воислав Перишиќ предупреди и укажа на грешките што ги правиме со храната и пијалоците доколку патиме од гастритис

Голем процент од населението има стомачен проблем, односно гастритис, а предизвикувачите се индивидуални. Сепак, постојат универзални совети за кои се согласуваат нутриционистите и лекарите. Еден пијалок ги подели мислењата на гостите!

Нутриционистот најпрвин рече дека најдобар начин да го започнете денот е чаша млака вода, која ќе го смири желудникот. Потоа треба да почекате и да појадувате.

„Водата, за почеток, најдобро е денот да го започнете со чаша млака вода. Не смееме да ја пиеме додека јадеме и веднаш после јадење“.

Advertisement

„Половина час после таа вода, направете појадок. Пијте чај наутро, но мора да знаете кој да пиете. Ја советувам нането, камилицата е опасна затоа што не знаете дали сте алергични или не“.

„Дванаесет проценти од луѓето не можат да толерираат камилица, има несварливи нескробни јаглехидрати. Тоа не е алергија, туку реакција на варење. Подригнуваме, добиваме болки, надуеност, но тоа не е алергија “, вели д-р Перишиќ.

„И кантарионот е број еден, препорачувам и масло од кантарион пред јадење, нашиве често јадат, така слушнале, а потоа јадат секаква храна малку по малку и го полнат стомакот, а потоа болката започнува “, рече тој во Јутарњи на ТВ Прва.

Advertisement